Tannimplantat
Har du en eller flere store mellomrom mellom tennene som senker din livskvalitet og forhindrer deg i å le, prate og tygge mat som du skulle ønske? Har du en tannprotese som du er misfornøyd med? Tannimplantat kan være en god løsning for deg. Lindesnes Tannlegesenter tilbyr deg implantatbehandling der du får nye og faste tenner.
Tannimplantat består oftest av en rot og en krone, akkurat som en naturlig tann. Roten består av titan som fester seg godt i benet etter at tannlegen har satt implantatet på plass. Kronen består oftest av porselen og ser svært naturtro ut. Implantatbehandling kan gjenskape en eller flere tenner, og kan til og med fungere som feste for løse proteser. Fordelen med implantat er at det er en fast løsning som fungerer som naturlige tenner. Med tannimplantat kan man oppnå svært gode funksjonelle og estetiske resultater uten å skade nabotennene, ulikt en bro eller en protese.
Tannimplantatbehandling behøver nøyaktig planlegging og forutsetter att tannlegen undersøker mulighetene for implantatbehandling. Implantatbehandling er kostbart og kan ta tid. Lindesnes Tannlegesenter tilbyr deg muligheten til å få en gratis og uforpliktende konsultasjon slik du kan få mer informasjon og svar på eventuelle spørsmål. Dessuten får du et skriftlig kostnadsforslag på behandlingen etter besøket.
Behandlingsgang før implantat
Ved det 1. besøket forteller tannlegen om implantatbehandlingen med hjelp av modeller og figurer. Det er viktig at du får stille dine spørsmål og at du får svar på dem. Tannlegen bedømmer muligheten for implantatbehandling gjennom å undersøke munnhulen; kjenne på tannkjøttet og det underliggende benet. Tannlegen diskuterer så med deg om implantatbehandling er den beste løsningen i ditt tilfelle og gir deg ett skriftlig kostnadsforslag. Dersom du bestemmer deg for å utføre implantatbehandling avtaler du og tannlegen et 2. besøk.
Under det 2. besøket setter tannlegen inn implantatet/ene. Dette utføres under lokalbedøvelse. Hele behandlingen skal være helt smertefri. Etter behandlingen kan det være litt ømt i implantatområdet. Eventuell ømhet lindres av reseptfrie smertestillende tabletter. Prognosen for implantatbehandling er svært god og i 90% av tilfellene fester implantatet seg veldig bra. I noen få tilfeller vil ikke implantatet feste seg. Tannlegen tar da bort implantatet og planlegger en eventuell rebehandling. Eventuell rebehandling er inkludert i det første kostnadsforslaget.
Etter tilhelingen der implantatet fester seg helt fast i benet, som kan ta opp til to måneder, er det tid for det 3. besøket. Under denne tilhelingsprosessen kan du ha en midlertidig tannkrone på plass. Ved det 3. besøket tar tannlegen avtrykk av implantatet på plass i munnen og sender det til sin tanntekniker for fremstilling av den permanente tannkronen. Tannteknikeren fremstiller så en individuell krone som er tilpasset både farge og form på dine øvrige tenner. Denne implantatkronen innprøves i munnen og settes fast dersom du er fornøyd. Har du flere implantat kan disse bindes sammen ved hjelp av en implantatbro.
Vanlige spørsmål
Hva koster implantatbehandling?
Kostnaden kommer an på hvilket implantatsystem som benyttes. En implantatbehandling i Norge, inklusivt alle kostnader, kan koste mellom 16 000 og 25 000 kr per tann, avhengig av hvilket implantatsystem som benyttes. Tannlegen kan gi deg et nøyaktig kostnadsforslag først etter en undersøkelse. Kontakt oss idag for å bestille time.
Hvem kan få tannimplantat?
I prinsippet kan alle få tannimplantat. Alder er intet hinder for tannimplantat. Forskning har vist at implantatbehandling øker livskvaliteten da man kan tygge, prate, le og fungere normalt igjen. Blør du lett må du fortelle det til tannlegen, slik at det kan tas med i betraktning før behandlingen. Dersom du røyker forminskes suksessraten på implantatbehandling litt. Slutter du å røyke har du samme prognose som ikke-røykere. Har du for lite ben finnes det ulike løsninger for dette, tannlegen diskuterer mulighetene ut i fra din situasjon ved det 1. besøket.
Er det ikke smartere og billigere å få implantat i utlandet?
Selve behandlingen kan være billigere i utlandet. Det du bør tenke på er at et implantat, akkurat som vanlige tenner, behøver kontroll og vedlikehold. Tannleger i utlandet bruker ofte andre implantatsystemer som ikke benyttes i Norge. Skulle det oppstå problemer med implantatet må du ofte reise tilbake til tannlegen i utlandet for behandling. Dessuten kan det oppstå problemer og konflikter med garanti og forsikring. Utfører du din implantatbehandling hos oss er du forsikret gjennom norsk pasientskadeerstatning (NPE) og vi hjelper deg dersom komplikasjoner mot formodning skulle oppstå. Det er selvfølgelig du som bedømmer hvor du skal få din implantatbehandling, men vi anbefaler deg å se på flere aspekter enn pris når det gjelder din egen helse.
Er implantatbehandlingen smertefri?
Implantatbehandling utføres under lokalbedøvelse og skal være helt smertefri. Inneholder din implantatbehandling flere implantater kan behandlingen ta lengre tid. Å gape lenge i tillegg til lyd og vibrasjoner fra apparater kan oppleves som ubehagelig. Vi på Lindesnes Tannlegesenter har behandlet mange pasienter med tannlegeskrekk og vi er bevisst på at du får en behagelig og smertefri behandling. Du er i sentrum og kan avbryte oss for en pause når som helst.
Gjør det vondt etter implantatbehandling?
Voldsom smerte er sjelden. Derimot kan du oppleve ømhet og muligens hevelse i implantatområdet de første dagene etter behandling. Ømhet og hevelse kan lindres med is og reseptfrie smertestillende tabletter. Våre pasienter blir oftest overrasket over hvor enkelt og greit implantatbehandlingen foregår. Ofte ønsker de flere implantater etter sitt første implantat.
Hvor lang tid tar implantatbehandling?
Å sette implantatet på plass går relativt fort, men ettersom man behøver helt sterilt utstyr som skal forberedes krever dette ekstra tid. Etter at implantatet er på plass må du vente opp til to måneder for at implantatet skal feste seg. Under ventetiden kan du ha en midlertidig tannkrone. Etter omtrent to måneder tar man avtrykk for å fremstille kronen, broen eller protesen. Hele behandlingen kan ta to til fire måneder avhengig av det aktuelle pasientkasuset.
Hva er riskene?
Riskene med implantatbehandling er få. Den vanligste komplikasjonen er at implantatet ikke fester seg. Skulle det skje kan du få ett nytt implantat. Andre sjeldne komplikasjoner er blødning og nerveskader. Tannlegen gir deg informasjon om hva du skal gjøre dersom dette skulle skje deg. Implantatbehandling er en god og forutsigbar behandling som utføres veldig ofte i dag for å erstatte mistede tenner
Hvordan tar jeg vare på mine tannimplantater?
Akkurat som naturlige tenner behøver tannimplantater vedlikehold. Vedlikeholdet av implantat skiller seg ikke nevneverdig fra vedlikehold av naturlige tenner. Selvfølgelig får du tydelige instruksjoner av din tannlege om dette. I forbindelse med ditt faste tannlegebesøk kontrollerer tannlegen også dine implantat/er.